Σελίδες

Πρόωρη εφηβεία και για τα αγόρια

Όχι μόνο τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει πως στα αγόρια η περίοδος της εφηβείας ξεκινά πλέον από έξι μήνες έως δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.
 
Oι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαρία Χέρμαν-Γκίντενς του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν πάνω από 4.100 αγόρια ηλικίας έξι έως 16 ετών και ανέλυσαν στοιχεία από την περίοδο 2005-2010 για την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και την εμφάνιση τριχοφυΐας, που αποτελούν τα κλασικά σημάδια εμφάνισης της εφηβείας.

Πλέον ο μέσος όρος ηλικίας για την έναρξη της εφηβείας θεωρείται τα 10,1 χρόνια (για τους λευκούς, ενώ για τους αφροαμερικανούς τα 9,1 χρόνια). Έως τώρα ως μέση ηλικία έναρξης της εφηβείας για τα αγόρια θεωρούνταν τα 11,5 έτη.


Η πρώιμη εφηβεία που μεσολαβεί μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης προβληματίζει τους ειδικούς. Κι αυτό επειδή, όπως αναφέρει και το Science Illustrated, η επιτάχυνση της βιολογικής ανάπτυξης δεν συμβαδίζει με ανάλογη πνευματική και κοινωνική ωρίμανση. Ακριβώς αυτή η διαφορά ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα όταν ο νεαρός ενήλικος πρέπει να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του σε κοινωνικές καταστάσεις με τελείως διαφορετικούς κανόνες παιχνιδιού από εκείνους της παιδικής ηλικίας, όπου οι αντιδράσεις απορρέουν συνήθως από τα συναισθήματα.

Πλήθος μελετών έχει καταδείξει ότι όσο νωρίτερα φτάνουν τα κορίτσια στην εφηβεία τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης και άγχους. Και για τα δυο φύλα η πρώιμη εφηβεία ενοχοποιείται συχνά για τη δημιουργία ροπής προς το κάπνισμα, την παραβατική συμπεριφορά καθώς και την πρώιμη εκδήλωση επιθυμίας για σεξουαλικές επαφές.


Πηγή: tvxs