Σελίδες

Διασώθηκε το νομικό καθεστώς προστασίας της Ρεματιάς! - Ύστερα από παρέμβαση του Χαλανδραίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολου Αλεξόπουλου τροποποιήθηκε η παράγραφος νομοσχεδίου που την έθετε σε κίνδυνο

HalandriPedia

Μετά από παρέμβαση στη Βουλή του Χαλανδραίου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Απόστολου Αλεξόπουλου, η περιοχή της Ρεματιάς Χαλανδρίου-Πεντέλης, εξακολουθεί να διέπεται από τις προστατευτικές διατάξεις του ΠΔ 659/1995.

Τις προηγούμενες ημέρες ο Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς Χαλανδρίου-Πεντέλης με ανακοίνωσή του, είχε αποκαλύψει ότι με διατύπωση που περιλαμβανόταν στην παράγραφο 10 του άρθρου 51 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) για την "Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης", έπαυαν να ισχύουν οι προστατευτικές διατάξεις του ΠΔ για την περιοχή της Ρεματιάς, καθιστώντας την εντελώς ευάλωτη σε επικίνδυνες για το περιβάλλον παρεμβάσεις.

Ο Σύλλογος προειδοποιούσε ότι με αυτή την διατύπωση "θα επιτρεπόταν ο αποχαρακτηρισμός χώρων κοινόχρηστου πρασίνου και η ένταξή τους στη δόμηση, η μετατροπή των παραρεμάτιων πεζόδρομων σε δρόμους, η άρση των περιορισμών φύτευσης κλπ. Επίσης θα μπορούσαν οχλούσες χρήσεις και/ή επικίδυνες να εγκατασταθούν στη Β’ ζώνη προστασίας."

Στη συζήτηση στη Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου, το θέμα της προστασίας του ισχύοντος νομικού καθεστώτος της Ρεματιάς έθεσε με εμπεριστατωμένη παρουσιάση του στον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Απόστολος Αλεξόπουλος.  

Ο κ. Αλεξόπουλος
Αναλύοντας την υφιστάμενη κατάσταση και τους κινδύνους που δημιουργούνται για την Ρεματιά, εφόσον ψηφιστεί αυτή η διάταξη, πέτυχε την τροποποίηση της παραγράφου ως εξής:
"Για τις εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εγκεκριμένων ΖΟΕ περιοχές δεν ισχύουν τα όρια και οι ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις ειδικές διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας. Για την έκδοση της έγκρισης δόμησης και την άδεια δόμησης ως όρια των περιοχών προστασίας νοούνται τα όρια εγκεκριμένων σχεδίων ή των ΖΟΕ, κατά παρέκλιση από κάθε άλλη διάταξη. Τα ως άνω δεν εφαρμόζονται στις περιπτώσεις όπου από τις ειδικές διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων προβλέπονται ειδικές χρήσεις γης σε οικοδομικά τετράγωνα, καθώς και σε δασικές περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους."

Αναλυτικά η συζήτηση για το θέμα της Ρεματιάς, σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ- ΣΥΝΘΕΣΗ Α΄
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
28-7-2013


Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις»


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Δύσκολο να μην πει κανείς ότι υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις, μάλιστα μερικές πολύ καλά καλυμμένες ή ενδεχομένως να μην έχετε αντιληφθεί ότι πρόκειται για φωτογραφικές διατάξεις. Για παράδειγμα, στο άρθρο 51 στην παράγραφο 10 την οποία τροποποιήσατε και που μπορώ να σας πω ότι η τροποποίηση αυτή δεν μας ικανοποιεί. 
Στην παράγραφο 10 του άρθρου 51 λέει: "Για τις εντός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εγκεκριμένων ΖΟΕ περιοχές δεν ισχύουν τα όρια και οι ειδικές ρυθμίσεις που προβλέπονται από τις ειδικές διατάξεις των Προεδρικών Διαταγμάτων προστασίας". Είναι κρίμα να περάσει αυτή η διάταξη έτσι. Θα μπορούσε να γίνει μια προσθήκη και θα σας δώσω και ένα παράδειγμα για να αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι για κάποιες περιοχές η κατάργηση ή η διαφοροποίηση αυτής της παραγράφου.

Θα μπορούσατε να γράφετε «δεν ισχύουν τα όρια και οι ειδικές συνθήκες που προβλέπονται από τις ειδικές διατάξεις των προεδρικών διαταγμάτων προστασίας, για όσα ζητήματα τα προεδρικά διατάγματα των σχεδίων πόλεων ή ΖΟΕ περιλαμβάνουν ειδικές ρυθμίσεις διάφορες των προεδρικών διαταγμάτων προστασίας». Αυτό διασφαλίζει ότι ό,τι έχει ψηφιστεί και έχει καθοριστεί με ένα συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα προστασίας μιας περιοχής ισχύει στο απόλυτο, ενδεχομένως όμως να υπάρχουν κάποιες άλλες δράσεις που μπορούν να γίνουν και μπορούν να καθοριστούν με καινούργιο προεδρικό διάταγμα, που αυτές όμως δεν θα αναιρέσουν τις προηγούμενες.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Η νομοτεχνική αυτό καλύπτει που λέτε εσείς.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι όπως είναι επιτρέπει τη δόμηση όμως. Αυτό που προσθέσατε εσείς, επιτρέπει τη δόμηση. Ήθελα να σταθώ σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στην Ελλάδα και αφορά τη ρεματιά της Πεντέλης Χαλανδρίου. Η ρεματιά αυτή προστατεύεται με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 659/1995 και που εάν τροποποιηθεί αυτό το Διάταγμα ή δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης, όπως δίδεται με την παράγραφο 10 του άρθρου 51, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε τρομερά φαινόμενα. Θέλει βελτίωση.


ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κάναμε την νομοτεχνική, να το δούμε ακόμα περισσότερο, να το βελτιώσουμε, για να καλυφθείτε κι εσείς, αλλά εμείς τέτοιες περιπτώσεις είχαμε στο μυαλό μας, γι’ αυτό κάναμε την νομοτεχνική βελτίωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Θα σας πω μερικά πράγματα, συγκεκριμένα για το ρέμα αυτό. Είναι το μοναδικό ρέμα στην Αττική που δεν έχει μπαζωθεί, δεν έχει χτιστεί, δεν είναι υποδοχέας λυμάτων, δεν είναι σκουπιδότοπος, είναι πράσινο, πανέμορφο, έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πολλών τοπικών αρχόντων να τα εξαφανίσουν όλα αυτά.

Επίσης, οι παραρεμάτιοι δρόμοι, από πεζόδρομοι ήπιας κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται, μπορούν να γίνουν μεγάλοι. Τα προκήπια των παραρεμάτιων οικοδομών προς την πλευρά του ρέματος, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων ή αποθήκες ή για να στεγάσουν ταβέρνες, αντί να είναι φυτεμένοι κατά 80% όπως προβλέπει το ΠΔ. Οι οχλούσες χρήσεις και οι επικίνδυνες, θα μπορούσαν επίσης να εγκατασταθούν στη β΄ ζώνη, όπως βενζινάδικα, συνεργεία αυτοκινήτων, φυσικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και διάφορα άλλα. Άρα, ναι μεν το αντιληφθήκατε, κάνατε μία τροποποίηση, αλλά νομίζω ότι δεν καλύπτει αυτή η τροποποίηση την αποφυγή όλων αυτών που σας προανέφερα.