Σελίδες

Από τη συνάντηση στα Μελίσσια ενάντια στη δημιουργία εργοστασίου καύσης βιομάζας στην Πεντέλη

Η συνάντηση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στο Εργαστασίο Καύσης Βιομάζας στο Πεντελικό, επιβεβαίωσε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι πολίτες μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική. Μπορεί η συνάντηση να έγινε με σκοπό να ενώσουμε  δυνάμεις στην κατεύθυνση να μην πραγματοποιηθεί το καταστροφικό "όνειρο" του δημάρχου Πεντέλης αλλά μιλήσαμε για πολλά. Είναι φανερή η ανάγκη των ανθρώπων να μιλήσουν και να ακουστούν, να πάρουν θέση για όλα όσα τους ενδιαφέρουν.
Δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν δίνει το λόγο στους πολίτες - στη δική μας περίπτωση, στην Πεντέλη, πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους πολίτες κατα το δοκούν, κρατώντας τους μακρυά απο τα δρώμενα. Τους προτιμούν κομπάρσους, ώστε να είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές στο ίδιο έργο...όμως οι καιροί αλλαζουν!







Τη χθεσινή εκδήλωση άνοιξε ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στο Εργοστάσιο Καύσης Απορριμμάτων στην Πεντέλη Βασίλης Θεοδώρου, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς (στο κέντρο). Στη συνέχεια μίλησε ο Βασίλης Τσολακίδης, αρχιτέκτονας, πρόεδρος του Οικολογικού Ινστιτούτου Ελλάδας (δεξιά) και ο Κώστας Ζαχαριάδης, βιολόγος - περιβαλλοντολόγος (αριστερά).




Το λόγο έλαβε, κατ΄εξαίρεση, καθώς δεν ήταν στο πρόγραμμα, η Χαρά Καφαντάρη, γεωλόγος, βουλευτής Β΄Αθηνών (δεύτερη απο αριστερά). Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον εκπροσωπο της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατα του Εργοστασίου Αεριοποίησης στην Κηφισιά  Γιώργο Λιάκο και ο καθηγητής του Χαροκοπείου και νομικός Γιώργος Μπάλιας (δεύτερος απο δεξιά), που εχει προσφύγει κατά της σχετικής απόφασης για το αντίστοιχο εργοστάσιο στην Κηφισιά.



Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη Πεντέλη Εν Δράσει - Ριζοσπαστική Συνεργασία Πολιτών και την Συμπολιτεία, όπως και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι πήραν το λόγο και ανέλυσαν τις θέσεις τους. Επίσης δημοτικοί σύμβουλοι από το Μαρούσι και την Κηφισιά, που δήλωσαν τις θέσεις τους και την συμπαράσταση τους.


Ο Αντώνης Φειδοπιάστης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πεντέλη Εν Δράσει - Ριζοσπαστική Συνεργασία Πολιτών, από τους πρώτους που έχουν αναδείξει το θέμα μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο αναλύει το ιστορικό της υπόθεσης και τις ενέργειες που έχει κάνει.






Βασικό συμπέρασμα που εξήχθη  από τη συζήτηση και τις εμπειρίες άλλων περιοχών με παρόμοιες εμπειρίες είναι ότι τόσο οι νομοί και οι συνταγματικά καθιερωμένες αρχές καταπατώνται από τη διοίκηση προκειμένου να επιβληθούν στις τοπικές κοινωνίες επιλογές με τις οποίες δε συμφωνούν. Παρόλα αυτά ακόμα υπάρχει σημαντικό νομικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπιστούν οι αυθαιρεσίες. Οι πιθανές βλάβες στην υγεία που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο εργοστάσιο με τη λειτουργία του παραμένουν ένα πολύ σοβαρό επιχείρημα – κοινωνικό και νομικό. Ωστόσο είναι απαραίτητη η εγρήγορση των πολιτών και η άσκηση πίεσης προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων.



Υπήρξε έντονη κριτική στο πρόσωπο του δήμαρχου Πεντέλης (όχι άδικα) επειδή λειτούργησε αυθαίρετα, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου, προσπάθησε να προκαταλάβει και να επιβάλλει μια λανθασμένη επιλογή  και  έθεσε εμπόδια στην ενημέρωση των πολιτών. Από την πλευρά της ωστόσο, η Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στο Εργοστάσιο Καύσης Απορριμμάτων στην Πεντέλη τόνισε «ότι δεν κάνουμε εκστρατεία κατά του Στεργίου αλλά των επιζήμιων επιλογών του, όπως θα κάνουμε και για οποιονδήποτε διεκδικητή του δήμου που θα επαναφέρει ζητήματα που θίγουν το περιβάλλον».



Οι παρεμβάσεις όλων των πολιτών ήταν καταλυτικές και συμφωνήθηκαν τα παρακάτω:







  1. Να ζητηθεί άμεσα η σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα του εργοστασίου αεριοποίησης βιομάζας στην Πεντέλη.
  2. Να ξεκινήσει συλλογή υπογραφών κατά του εργοστασίου.
  3. Να υπάρξει συντονισμός των πολιτών και να είμαστε  σε εγρήγορση εν όψει πιθανών εξελίξεων  
  4. Να ασκήσουμε πιέση με την παρουσία μας και τις δράσεις μας για τη ρητή αναίρεση της εξαγγελίας του δημάρχου - και να ζητήσουμε εξίσου ρητή δέσμευση όλων των δημοτικών παρατάξεων ότι δεν θα υλοποιήσουν το συγκεκριμένο ή παρόμοιο έργο, αν έλθουν στη διοίκηση του δήμου

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του Σπύρου Διαμαντόπουλου