Σελίδες

Η προγραμματική-πολιτική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ στα βόρεια προάστια

Οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανατρεπτικές επειδή είναι ρεαλιστικές

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου στο Χαλάνδρι παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Γιάννη Μπαλάφα, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την Αγγελική Παπάζογλου, Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς και Άννα Χατζησοφιά, η Έλενα Χριστούλη, αντιδήμαρχος Χαλανδρίου, καθώς και η πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου και Περιφερειακή Σύμβουλος, Σοφία Κορωναίου. 
Τη συζήτηση συντόνισε ο υπεύθυνος πολιτικής εξόρμησης της Νομαρχιακής Επιτροπής, Αλέξης Χριστόπουλος.


Η Αγγελική Παπάζογλου τόνισε ότι έχει ξεκινήσει δυναμικά η πολιτική και προγραμματική εξόρμηση του κόμματος με φόντο τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και την κυβέρνηση της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει στην πράξη μια διαφορετική σχέση με την κοινωνία, μια άλλη πολιτική λειτουργία που βασίζεται στον κοινωνικό διάλογο, ώστε το πρόγραμμα να δοκιμάζεται μέσα στις πραγματικές συνθήκες της κοινωνίας και να συνδέεται με τις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις. Οι παρεμβάσεις του δίνουν τον λόγο στους πολίτες, μέσα από διαβούλευση με τοπικούς φορείς, ενώσεις πολιτών, δημοτικές αρχές και δημοτικές κινήσεις και άλλες πολιτικές δυνάμεις, με πολιτική εξόρμηση σε εργασιακούς χώρους, νοσοκομεία, με ανοιχτές εκδηλώσεις και συνελεύσεις, όπου οι συλλογικές διαδικασίες αποκτούν πραγματικό νόημα. Η κοινωνική δράση του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνεται έτσι από τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος για την οργάνωση της ζωής μας αλλιώς: για υπέρβαση της ανθρωπιστικής κρίσης και ανάκτηση της εργασίας, ενδυνάμωση των συμμετοχικών θεσμών και των συλλογικών διαδικασιών και συλλογικοτήτων. Η Αγγελική Παπάζογλου στάθηκε επίσης στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Βόρειας Αθήνας και την ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, καθώς και σε περιπτώσεις ακραίας φτώχειας διευρυμένων λαϊκών στρωμάτων που δημιουργούν μια εκρηκτική απαίτηση για δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης. Υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ότι είναι ακριβώς οι προγραμματικές δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης που δίνουν απάντηση στα προβλήματα που πλήττουν όλους μας και προσκάλεσε σε συμπόρευση και δημιουργική αγωνιστική συνάντηση με πολίτες που αντιστέκονται ενεργά στις μνημονιακές πολιτικές.

Σε αυτό το σημείο ο Γιάννης Μπαλάφας πήρε τον λόγο και παρουσίασε τους τέσσερις πυλώνες των δεσμεύσεων, επιμένοντας σε συγκεκριμένα σημεία τους: η αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων ως 13ης σύνταξης θα αποτελέσει «ανάσα» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. Επανεκκίνηση της οικονομίας και φορολογική δικαιοσύνη σημαίνουν, μεταξύ άλλων, άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, εκκαθάριση των οφειλών προς το δημόσιο, αλλά και επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο Γιάννης Μπαλάφας υπογράμμισε την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας μέσω ανακατανομής πόρων του ΕΣΠΑ και την ανάγκη για έναν θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό που θα βάλει τέλος στα κακώς κείμενα του Καλλικράτη, την αδιαφάνεια και την οικονομική υποτέλεια των ΟΤΑ. Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών αλλά και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου. Κλείνοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι το σχέδιο ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας μας είναι ένα αντιμνημονιακό, προοδευτικό, λαϊκό και πατριωτικό προσκλητήριο που απευθύνεται προς όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις. «Είναι ανατρεπτικό, ακριβώς επειδή είναι ρεαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο ομιλητές απάντησαν στη συνέχεια σε ερωτήματα δημοσιογράφων και διευκρίνισαν, μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για τους τέσσερις πυλώνες ανεξαρτήτως της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος, επισημαίνοντας ότι αν και στόχος είναι η αυτοδυναμία, ο δρόμος είναι δύσκολος και απαιτείται συμπαράταξη πολιτικών δυνάμεων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.

Αυτή η νέα, διαφορετική φιλοσοφία και κατεύθυνση που διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδευτεί από καμπάνια εγγραφής νέων μελών και υποστηρικτών, που θα ολοκληρωθεί με μεγάλη πανηγυρική ανοιχτή εκδήλωση στο δημοτικό στάδιο Χαλανδρίου με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το Γραφείο Τύπου