Σελίδες

Άσκηση ετοιμότητας στο «Αμαλία Φλέμινγκ» με εικονικό περιστατικό Έμπολα

Ασκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού Εμπολα στη χώρας μας έγινε στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Η άσκηση, η οποία δεν δημοσιοποιήθηκε για να μη διαταραχθεί η νοσηλεία των ασθενών, βασίστηκε σε εικονικό περιστατικό ασθενούς μολυσμένου με τον ιό Έμπολα.

Από το πρωί, στελέχη του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας έδιναν οδηγίες σε οδηγούς που περνούσαν την είσοδο του Νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, στο πλαίσιο της άσκησης προσομοίωσης για τον ιό Έμπολα.

Αρχικά, όπως αναφέρει το Α.Π.Ε, έγιναν προφορικά μαθήματα ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ειδική άσκηση κατά την οποία οι εμπλεκόμενοι έμαθαν, πως δεν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, στην περίπτωση που υπάρξει είσοδος ύποπτων περιστατικών στις πύλες της χώρας.

Γιατροί, νοσηλευτές & τραυματιοφορείς, ντυμένοι με ειδικές στολές υποδέχθηκαν στο νοσοκομείο τον «ασθενή» & ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.
Με ειδικές στολές, μάλιστα, εμφανίστηκε το προσωπικό ώστε να μην αγγίξει τους πιθανούς ασθενείς.

Στη συνέχεια αφού έγινε όλη η διαδικασία μεταφοράς του ύποπτου περιστατικού στον ειδικό θάλαμο με όλα τα μέτρα ασφαλείας, αφαίρεσαν τις «μολυσμένες» στολές, για να απολυμανθούν.
Ετσι το νοσοκομείο, που πριν από 10 μήνες με απόφαση Αδώνιδος άλλαξε χαρακτήρα και έγινε «2ης ταχύτητας», ζει σήμερα «μεγάλες στιγμές» & είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων μας, αφού - άγνωστο για ποιούς λόγους - έχει επιλεχθεί να υποδέχεται εκείνους για τους οποίους υπάρχει η υποψία ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό. 
Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει διαμορφωθεί μάλιστα & θάλαμος καραντίνας.
Πρόκειται για έναν απομονωμένο χώρο, με τις προδιαγραφές Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και με ειδικό ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Αυτός θα είναι ο πρώτος χώρος στον οποίο θα αντιμετωπιστεί περιστατικό του Εμπολα, εάν υπάρξει. 
Εχουν γίνει ήδη οι απαραίτητες προμήθειες αναλώσιμων υλικών ώστε ο χώρος αυτός να είναι απολύτως αυτόνομος - εάν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί - και έχει οριστεί ομάδα υγειονομικού προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του ιού.

Ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνος Ευσταθίου, μιλώντας στο ιστολόγιο «theTOC.gr», είπε ότι η μονάδα καραντίνας του Αμαλία Φλέμινγκ, διαθέτει ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.
Παράλληλα, τα κλινικά δείγματα θετικών περιστατικών ορίστηκε να εξετασθούν από το εργαστήριο Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Δεν είναι η πρώτη φορά που το νοσοκομείο «Α. Φλέμινγκ» ορίζεται για να παίξει τον συγκεκριμένο ρόλο. Το προσωπικό είναι έμπειρο, εκπαιδευμένο κι έτοιμο. Το νοσοκομείο πληροί τις προϋποθέσεις του χώρου που εξασφαλίζει τους καλύτερους δυνατούς όρους ασφαλείας, ενώ και η τοποθεσία του είναι ευνοϊκή.

Παρά τις παραδοχές αυτές, οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικό αλλά κυρίως νοσηλευτικό είναι μεγάλες, όπως σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά κατά κύριο λόγο γιατί το «Αμαλία Φλέμιγκ» ήταν μεταξύ των 8 νοσοκομείων που πριν από 10 μήνες «άλλαξαν χαρακτήρα» με απόφαση Αδ. Γεωργιάδη.
 Στο ενδεχόμενο της ανάγκης αντιμετώπισης μιας υγειονομικής κρίσης, όπως είναι ο Εμπολα, θα στερηθούν το προσωπικό οι υπόλοιποι νοσηλευόμενοι ασθενείς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, «theTOC.gr», www.efsyn.gr & www.euro2day.gr