Σελίδες

Απαντήσεις σχετικά με το ΠΕΠ που υπέβαλε η νέα Περιφερειακή Αρχή Αττικής

Είναι γνωστό ότι η σιωπή είναι χρυσός. Επειδή λοιπόν ορισμένοι αυτό το ξεχνούν, μερικές παρατηρήσεις σχετικά με το ΠΕΠ Αττικής που υπέβαλε τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου η νέα Περιφερειακή Αρχή:

· Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υπέβαλε η νέα Περιφερειακή Αρχή ήταν 445 σελίδες ενώ το πρόγραμμα που είχε στείλει, χωρίς κανενός είδους διαβούλευση, τον περασμένο Ιούλιο η απερχόμενη Αρχή, ήταν 386 σελίδων. Το δε πρόγραμμα αυτό ήταν τόσο "ολοκληρωμένο", που η Επιτροπή επανήλθε κάνοντας 332 παρατηρήσεις!

· Η νέα Περιφερειακή Αρχή υπέβαλε ένα πλήρως αναμορφωμένο πρόγραμμα, σε διαφορετική λογική και κατεύθυνση από την προηγούμενη. Προχώρησε σε καθοριστικές παρεμβάσεις, αλλάζοντας το περιεχόμενο έργων, έτσι ώστε αυτά να υπηρετούν την ανάγκη να καταστεί η Περιφέρεια αποτελεσματικό εργαλείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενίσχυσης του κοινωνικού ιστού και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Οι προτεραιότητες δόθηκαν, όχι σε κλαδικά ή συντεχνιακά συμφέροντα, αλλά εκεί όπου υπάρχουν πραγματικά σοβαρές κοινωνικές και οικιστικές ανάγκες καθώς και υψηλές επενδυτικές απαιτήσεις.

· Για παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα αλλάζει την κατεύθυνση της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης, με την ενσωμάτωση δράσεων νέων τεχνολογιών, καινοτομίας, με κριτήριο την παραγωγή αξιών, πλούτου, νέων προϊόντων, μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, των μικρών επιχειρήσεων, της συνεταιριστικής οικονομίας.

· Το νέο πρόγραμμα σχεδιάζει έργα κοινωνικών υπηρεσιών, για την καταπολέμηση της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από εργαλεία όπως ο περιφερειακός χάρτης καταπολέμησης της φτώχειας, σε συνεργασία με τους δήμους.

· Τέλος, σε ό,τι αφορά στο κόστος της αξιολόγησης του προγράμματος από εξωτερικό αξιολογητή: είναι μεν υποχρεωτική, ωστόσο υποχρεωτικό δεν είναι το υψηλό της κόστος. Δηλαδή: είναι γνωστό ότι άλλες Περιφέρειες έδωσαν πάρα πολύ λιγότερα για αντίστοιχη εργασία. Π.χ. 38 χιλιάδες συν ΦΠΑ… Ενώ η νέα Περιφερειακή Αρχή δεν έκανε καμία σχετική δαπάνη χάρη στη δουλειά μελών της παράταξης και υπηρεσιακών στελεχών.