Σελίδες

Παρέμβαση στο ΔΣ Αμαρουσίου για τις απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών στην «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ»

Η παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου Αμαρουσίου Μαίρης Διακολιού (της Παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ και ΕΡΓΟ για το ΜΑΡΟΥΣΙ»), σχετικά με τις απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών στην «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ» και ιδιαίτερα σχετικά με την ανάθεση υλοποίησης προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου Αμαρουσίου στην ίδια εταιρία:

«Στην εισήγηση δεν αναφέρεται το περιεχόμενο του προγράμματος ανακύκλωσης στο Δήμο μας. Με λίγα λόγια, η δημοτική αρχή ζητά από το σώμα να αναθέσει στην «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ» την υλοποίηση ενός προγράμματος αγνώστου στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, αγνώστου στους φορείς της πόλης, χωρίς να υπάρχει καμία διαδικασία ενημέρωσής τους ή βελτίωσης του προγράμματος με τη συμμετοχή των πολιτών. Νωρίτερα, σε άλλο δημοτικό συμβούλιο, παρουσιάστηκαν επί του θέματος κάποιες γενικόλογες παρατηρήσεις, μια απλή παράθεση αρχών, χωρίς τεκμηρίωση με στοιχεία και δεδομένα, χωρίς ανάλυση των επιλογών που προκρίνονται σε σχέση με άλλες. Σε καμία περίπτωση δεν παρουσιάστηκε αναλυτικά πρόγραμμα, ή έστω το σώμα κάποιας τυχόν εκπονηθείσας εμπεριστατωμένης μελέτης που να αφορά πχ τους παραγωγούς απορριμμάτων, των όγκο των απορριμμάτων, το είδος των απορριμμάτων κλπ και να προτείνει λύσεις.

Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη της αδιαφανούς λειτουργίας της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ η οποία εκμεταλλεύεται τη δυνατότητα που της δίδεται από τη νομική της μορφή για να διαχειρίζεται ουσιώδη ζητήματα της πόλης μας εν κρυπτώ.

Σήμερα καλούμαστε να αναθέσουμε στην ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ την υλοποίηση του άγνωστου σε μας προγράμματος. Πώς να το κάνουμε; Πώς γνωρίζουμε αν η υλοποίηση του προγράμματος αυτού είναι επωφελής για την πόλη, αφού δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμα; Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν το αντίτιμο της υλοποίησης αυτής είναι εύλογο, αφού δεν γνωρίζουμε το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί; Αρνούμαι ότι η ψήφος στο Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να είναι λευκή επιταγή σε κανέναν. Για να ψηφιστεί το σύνολο των θεμάτων αυτών, και ιδίως αυτό της ανακύκλωσης για το οποίο με διακατέχει ιδιαίτερη ευαισθησία, θα έπρεπε να εμπεριέχεται στην εισήγηση και το περιεχόμενο του προγράμματος  το οποίο θα υλοποιηθεί, το οποίο θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί όχι μόνο με τεχνικό αλλά και με θεσμικό τρόπο. Επίσης θα έπρεπε να τεθούν δικλείδες ελέγχου της λειτουργίας της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ οι οποίες να έχουν πολιτικό περιεχόμενο, όχι μόνο διαδικαστικό ή νομότυπο.

Κι αυτό διότι ακόμη κι αν η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ τηρεί απαρέγκλιτα τις νομικές διαδικασίες, δεν παύει να διαχειρίζεται υποθέσεις των Μαρουσιωτών και να αντλεί τους πόρους της από τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών. Υπό την έννοια αυτή, είναι πολιτική, και ουσιωδώς ηθική υποχρέωση όποιων έχουν έστω και τον στοιχειώδη σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και στα λεφτά των Μαρουσιωτών, να θεσπίσουν πολιτικές διαδικασίες εκ των προτέρων ενημέρωσης για τις δράσεις της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ και εκ των υστέρων ελέγχου τους όχι μόνο από τα εταιρικά όργανα αλλά από το Δημοτικό Συμβούλιο».

Κατόπιν αυτής, ο κ. Φωτόπουλος, σχολίασε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ότι «εμείς δεν βάζουμε αστερίσκους σε ζητήματα αρχής, είμαστε ενάντια στην ύπαρξη και τη λειτουργία τέτοιων εταιριών ΑΕ, και δεν καταλαβαίνουμε πώς μπορεί κάποιος που είναι εναντίον αυτής της λειτουργίας –εάν είναι εναντίον η παράταξη της κ. Διακολιού‒ να προφασίζεται ότι αν μπει μία επιτροπή διαδημοτική να την ελέγξει στο έργο της » και ότι δεν μπορεί να «είμαστε και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ». Στην παρέμβασή του αυτή, η κ. Διακολιού του απάντησε:



«Εσφαλμένα ίσως θεώρησα ως δεδομένο ότι είναι γνωστή η θέση του συνδυασμού μας σε σχέση με την ύπαρξη της «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ» γιατί ο συνδυασμός μας και την έχει εκφράσει πολλές φορές που έχουν έρθει αντίστοιχα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, και την έχει εμπράκτως εκφράσει ασκώντας προσφυγές εναντίον αποφάσεων που αφορούν την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ». Διασαφηνίζω, λοιπόν, ότι είμαστε ενάντια στη λειτουργία ΑΕ και άλλων ιδιωτικού δικαίου φορέων οι οποίοι διαχειρίζονται δημοτικά ή άλλα δημόσια αντικείμενα και έχω επίσης να αναφέρω ότι η τοποθέτηση η δική μου, το αίτημα του ελέγχου σε πολιτικό επίπεδο των εργασιών της «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ» δεν αποτελούσε προϋπόθεση αποδοχής του σχήματος,  αλλά αποτελούσε ρεαλιστική αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Δυστυχώς ο συνδυασμός μας δεν είναι Διοίκηση ώστε να καταργήσει τις «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ». Αφού λοιπόν δεν έχουμε τη δυνατότητα νομικά, πολιτικά ή θεσμικά να την καταργήσουμε την «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ», αποδεχόμενοι ότι υπάρχει ως επιλογή της Δημοτικής Αρχής, επιθυμούμε να υπάρχει θεσμική δυνατότητα ελέγχου».