Σελίδες

Το καυτό παρασκήνιο πίσω από το χαστούκι στην Άγκυρα. Νέο δόγμα κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Τουρκία αναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση. Σε λιγότερο από 24 ώρες από την προκλητική κίνησή της να δεσμεύσει το μισό Αιγαίο, πήρε πίσω την απόφασή της να δεσμεύσει την Λήμνο και την Σκύρο για στρατιωτική άσκηση που θα διαρκούσε 10 μήνες.

Όλα ξεκίνησαν όταν με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν δέσμευαν ελληνικά εδάφη και εθνικό εναέριο χώρο προκειμένου να κάνουν ασκήσεις. Επρόκειτο για μια κίνηση που παραβίαζε οποιαδήποτε έννοια διεθνούς δικαίου. Και ευτυχώς χάρη στην ετοιμότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών αντιμετωπίστηκε άμεσα και καίρια.

Πως;  -Διεθνοποιώντας το θέμα άμεσα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Έτσι η Τουρκία αναγκάστηκε να βγάλει διορθωτική ΝΟΤΑΜ το πρωί και στην συνέχεια να πάρει πίσω την κίνησή της αυτή περιοριζόμενη μέσα στα αυστηρά πλαίσια των διεθνών κανόνων.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Εξωτερικών έθεσε το θέμα της προκλητικής επιθετικότητας της Τουρκίας τόσο σε ΝΑΤΟικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφού επρόκειτο ξεκάθαρα για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Οι Τούρκοι σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές σε αντίστοιχες περιπτώσεις είχαν συνηθίσει να τους καλούν οι Έλληνες μέσω διπλωματικών διαβημάτων που το μόνο αποτέλεσμα που πετύχαιναν ήταν να υποβαθμίζουν το θέμα σε διμερές.

«Αυτή την φορά το τηλέφωνο δεν χτύπησε» γιατί η κυβέρνηση κράτησε το θέμα στις πραγματικές διεθνείς διαστάσεις του. Πρόκειται για μια κίνηση ματ που ταυτόχρονα αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Κάθε φορά που η Τουρκία θα παραβιάζει τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, που στηρίζονται πάντα στο διεθνές δίκαιο, θα είναι αντιμέτωπη όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την διεθνή κοινότητα.

Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο δόγμα της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα.
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς με αφορμή την πρώτη εκδήλωση της τουρκικής προκλητικότητας τράβηξαν την κόκκινη γραμμή με την οποία θα αντιμετωπίζονται στο μέλλον όλες οι αντίστοιχες προκλήσεις.

«Η παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι διμερές θέμα» περιέγραφαν την νέα κόκκινη γραμμή αναλυτές με γνώση όλου του καυτού παρασκηνίου. Η πρώτη κίνηση ήταν να σταλεί ΝΟΤΑΜ από το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα με την οποία την καθιστούσε υπεύθυνη για οποιοδήποτε «ατύχημα» συνέβαινε και ταυτόχρονα ενημέρωνε τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, τον ICAO και την Ε.Ε.

Και το αποτέλεσμα ήρθε άμεσα.

Οι Τούρκοι αναδιπλώθηκαν. Όπως θα αναγκαστούν να αναδιπλωθούν και στο μέλλον αν συνεχίσουν τα προκλητικά τους παιχνίδια.