Σελίδες

«Μπλε Πανσέληνος» την Παρασκευή - Βίντεο της NASA εξηγεί το φαινόμενο

Καθώς οδεύουμε για την δεύτερη πανσέληνο του Ιουλίου, το κανάλι NASA science στο youtube εξηγεί με ένα βίντεο την ιστορία της «Μπλε Σελήνης» που αναμένεται την νύχτα της Παρασκευής.

Η NASA εξηγεί πως το φεγγάρι μπορεί να φανεί μπλε αν τα νέφη από την έκρηξη ενός ηφαιστείου δημιουργήσουν τις κατάλληλες σκιές στην ατμόσφαιρα.
Όταν κάποιος λέει «μία φορά κατά τη Μπλε Πανσέληνο» εννοεί ότι κάτι συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Φέτος σημαίνει «το τέλος του Ιουλίου», αναφέρει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.
Είναι η δεύτερη πανσέληνος του Ιουλίου και σύμφωνα με την σύγχρονη λαογραφία, όταν συμβαίνουν δύο πανσέληνοι μέσα στον ίδιο μήνα, τότε η δεύτερη είναι η «μπλε».

Πώς γεννήθηκε ο σύγχρονος όρος «μπλε φεγγάρι»
Οι περισσότερες «μπλε πανσέληνοι» έχουν ένα απαλό γκρι ή λευκό χρώμα, όπως ακριβώς το φεγγάρι που βλέπουμε οποιαδήποτε άλλη νύχτα. Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα επίσης δεν αλλάζει χρώμα. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η Σελήνη μπορεί να γίνει μπλε. Ένα πραγματικά μπλε χρώμα στο φεγγάρι μπορεί να προκληθεί από την έκρηξη ενός ηφαιστείου.

Για παράδειγμα, αναφέρει η NASA, to 1883 οι άνθρωποι έβλεπαν μπλε φεγγάρια σχεδόν κάθε νύχτα, μετά απο την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία που είχε μέγεθος αντίστοιχο μίας ατομικής βόμβας 10 μεγατόνων. Τα συννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα γέμισαν με σωματίδια τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας για έτσι η σελήνη... έγινε μπλε!

Η NASA επεσήμανε και άλλα παρόμοια γεγονότα είτε από εκρήξεις ηφαιστείων, είτε πυρκαγιές που οι καπνοί άλλαξαν το χρώμα του φεγγαριού. Τέλος παροτρύνει τους «κυνηγούς» των αστρονομικών φαινομένων, αλλά και τον απλό κόσμο να δει την ανατολή της Σελήνης και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι χρώμα θα έχει...


  

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ