Σελίδες

Σταυροδρόμι…

του Γιώργου Μπαλάφα*

«Είμαστε όλοι Γάλλοι» βροντοφώναξαν οι δημοκρατικοί πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο με αφορμή τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι η οποία στοίχισε τη ζωή σε αθώους πολίτες. Ταυτοχρόνως έσπειρε πανικό και ανησυχία σε όλους τους λαούς:
Που πάμε;
Ποιος είναι ο επόμενος στόχος;
Πως θα απαντήσει η Δύση στη τρομοκρατία;
Μήπως τώρα ανοίξει ένας νέος κύκλος αίματος επί δικαίων και αδίκων;
Με όλα αυτά θα ενισχυθούν οι ακροδεξιοί στην Ευρώπη;
Εύλογα ερωτήματα και δύσκολες οι απαντήσεις. Υπάρχουν όμως ορισμένα δεδομένα:
  • Για την αριστερά η τρομοκρατία είναι ένας ακραίος εχθρός, κάτι που το αντιμαχόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Οι «τυφλές» επιθέσεις κατά αμάχων πολιτών δεν μπορεί παρά να καταδικάζονται από όλους, με πρώτη την αριστερά.
  • Για την αριστερά η Ευρώπη δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει ένα κλειστό φρούριο, ένα κλαμπ που θα υπερασπίζεται τα δικά του κεκτημένα αδιαφορώντας για το τι γίνεται εκτός των τειχών. Οι αρχές του ουμανισμού και του ανθρωπισμού καθορίζουν την Ευρωπαϊκή ιστορία εδώ και αιώνες και δεν θα αλλάξουν για οποιονδήποτε λόγο.
  • Για την αριστερά οι ανθρώπινες ζωές είναι εξίσου σημαντικές είτε πρόκειται για Γάλλους, είτε για Σύριους, είτε για Λίβυους ή Ουκρανούς. Με ορισμένους λαούς έχουμε κοινή ιστορία και ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, αλλά δεν θεωρούμε άλλους λαούς κατώτερους. Αυτό μας διαφοροποιεί από την κάθε είδους ακροδεξιά, είτε έχει κοινοβουλευτική έκφραση, είτε δραστηριοποιείται σαν παρακρατικός μηχανισμός…\
  • Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να προβληματιστεί για τα δεινά που επισωρεύουν στους λαούς οι ωμές επεμβάσεις στα εσωτερικά άλλων χωρών. Οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι στους λαούς που υφίστανται την βία ακραίων τρομοκρατικών ομάδων, όπως οι ISIS, αλλά ταυτόχρονα να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών με σκοπό την εγκαθίδρυση «ελεγχόμενων» κυβερνήσεων και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάθε χώρας…
Η Ευρώπη είναι σαφές ότι βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι. Μπροστά  της ανοίγονται δυο δρόμοι: Ο δρόμος της ανάπτυξης, της προόδου, της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας και ο δρόμος μιας σκληρής δεξιάς προοπτικής, ξενοφοβικής, αντιαναπτυξιακής, πολεμοχαρούς και επικίνδυνης. Το ανησυχητικό είναι ότι σε αυτή τη λογική δεν συντάσονται μόνο οι ακροδεξιοί στυλ Λεπέν στη Γαλλία και Όρμπαν στην Ουγγαρία, αλλά και ορισμένοι που αποδέχονται και χρησιμοποιούν ακροδεξιά ρητορική απλά για να εντάξουν στο εκλογικό τους ακροατήριο και ξενόφοβους ψηφοφόρους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του γραμματέα του κόμματος του Νικόλα Σαρκοζί ο οποίος ζήτησε να κλειστούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης οι 4.000 που είναι, όπως είπε, «φακελωμένοι τρομοκράτες»… Είναι παραπάνω από σαφές ότι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης έκλεισαν οριστικά με την ήττα του ναζισμού. Δεν μπορεί να ανοίξουν με καμία αιτία στη σημερινή δημοκρατική Ευρώπη. Όποιοι είναι ένοχοι για οτιδήποτε, να κριθούν από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, δεν θα ξεκινήσουμε ένα νέο «κυνήγι μαγισσών» στο 2015!

Η Ευρώπη οφείλει ταυτόχρονα να αποκτήσει ενιαία σαφή πολιτική μετανάστευσης, να προφυλάξει συνολικά τα ευρωπαϊκά σύνορα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, δείχνοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό που αποτελεί την κληρονομιά μας. Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει τους πολίτες να επιστρέψουν ασφαλώς στις χώρες προέλευσης τους και να συμβάλει στην οικονομική ανοικοδόμηση των χωρών αυτών, προκειμένου να εξαλειφθούν τα αιτία της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Η Ελληνική κυβέρνηση και η ευρωπαϊκή αριστερά οφείλουν να είναι και θα είναι πρωτοπόροι σε αυτό τον αγώνα.


*Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ