Σελίδες

Αλ. Τσίπρας: «Βαθιά νυχτωμένοι όσοι ονειρεύονται νέο 2015» - Στις 9 Μαΐου το Eurogroup

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μήνυμα σταθερότητας εκπέμπει ο πρωθυπουργός, καθώς μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες, διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει «με θετικό αποτέλεσμα». Ταυτόχρονα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου προσδιορίζουν την διεξαγωγή του Eurogroup για τις 9 ή τις 10 Μαΐου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μερικές ημέρες μετά θα μεταβεί στη Ρώμη, στη δεύτερη συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών, όπου θα επαναβεβαιώσει την στήριξη Ολάντ-Ρέντσι-Κόστα στις ελληνικές θέσεις.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης θα αποδώσει καρπούς και διαβεβαίωσε στενούς συνεργάτες του ότι η αξιολόγηση θα κλείσει.
«Η θέση της χώρας και οι συμμαχίες της στην Ευρώπη είναι πολύ ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά, από τότε που ξεκίνησε η κρίση»,φέρεται να εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει πως «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και τούτες τις μέρες εκτίθενται». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις».

«Φωτιά» στη διαπραγμάτευση
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, η συνεδρίαση του Eurogroup, τη σύγκληση του οποίου έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός, αναμένεται να διεξαχθεί στις 9 ή στις 10 Μαΐου.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης μερικές ημέρες αργότερα -συγκεκριμένα, στις 20 Μαΐου. Τότε είναι που ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου θα διεξαχθεί η δεύτερη συνάντηση σοσιαλιστών αρχηγών κυβερνήσεων-κρατών, με οικοδεσπότη τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι. Πρόκειται για συνέχιση της πρώτης συνάντησης, που διοργανώθηκε στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε προσκαλέσει τον έλληνα πρωθυπουργό.

Σημειωτέον ότι Ρώμη, Παρίσι, αλλά και Λισαβόνα έχουν ήδη ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων και, μάλιστα, στο πρόσφατο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας είχαν στηρίξει τις θέσεις που είχε εκφράσει ο έλληνας ομόλογός τους, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος απέρριψε την νομοθέτηση... υπό αίρεση μέτρων.