Σελίδες

Πάτημα Χαλανδρίου: Η Περιφέρεια Αττικής μετατρέπει μια σιωπηλή… πλατεία σε πηγή ζωής

Ένα ασφαλές καταφύγιο περιπάτου, αναψυχής, άθλησης, πολιτισμού και κοινωνικής συναναστροφής για δεκάδες οικογένειες με παιδιά πρόκειται να διαμορφωθεί στο Πάτημα Χαλανδρίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Γιώργου Καραμέρου, ενέκρινε τη διαμόρφωση κοινόχρηστης έκτασης 4.700 τ.μ., επί των οδών Γεννηματά, Κλεισούρας και Ευρυδίκης. Το έργο περιλαμβάνει τη διαμόρφωση πλατείας, συνολικής έκτασης 3.440 τ.μ., που θα διαθέτει παιδική χαρά, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, μικρό αμφιθέατρο και πράσινες γωνιές, καθώς και τη δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας περιμετρικά της πλατείας.


«Μετατρέπουμε μια σιωπηλή πλατεία σε πηγή ζωής, σε έναν καλαίσθητο και ασφαλή χώρο υπαίθριου παιχνιδιού, περιπάτου, χαλάρωσης, συνάθροισης και πρασίνου για νέους και μικρά παιδιά» επισήμανε ο κ. Γ. Καραμέρος και πρόσθεσε: «Σταθερά προσηλωμένοι στη βελτίωση της καθημερινής ζωής του Πολίτη αναβαθμίζουμε, αυτή τη φορά σε αγαστή συνεργασία με το  Δήμο Χαλανδρίου, μια σχετικά νεόδμητη περιοχή που στερείται ανάλογων υποδομών. Με την ολοκληρωμένη αυτή παρέμβαση επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στη γειτονιά, μείωση της ηχορύπανσης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ ενισχύουμε την περιβαλλοντική ευαισθησία και την ανάπτυξη τοπικών οικονομικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 786.390,00 €, χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η δημοπράτηση και εκτέλεσή του θα γίνει από το Δήμο Χαλανδρίου. Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει είναι οι ακόλουθες:
ØΔιαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας περιμετρικά της πλατείας, συνολικού εμβαδού 1.260 τ.μ. στις οδούς Κλεισούρας και Ευρυδίκης, που διαστρώνονται με ψυχρούς γκρι κυβόλιθους ενώ κατά διαστήματα παρεμβάλλονται και φιλέτα από κόκκινους κυβόλιθους.
ØΚατασκευή πεζοδρομίων περιμετρικά της πλατείας, προσβάσιμων από ΑμεΑ με ράμπες, που διαστρώνονται με πλάκες πεζοδρομίου, καθώς και με ειδικές πλάκες για την όδευση τυφλών.
ØΚατασκευή περίφραξης περιμετρικά της πλατείας, από τοιχίο και κιγκλίδωμα. Η είσοδος προς την πλατεία, γίνεται μέσω τεσσάρων (4) αντιδιαμετρικών εισόδων- πλατωμάτων.
ØΔιαμόρφωση πλατώματος κεντρικά της πλατείας, διαστρωμένο με σταθεροποιημένο «μαλακό» δάπεδο συμπυκνωμένου χώματος (κουρασάνι). Τα υφιστάμενα δέντρα διατηρούνται ενώ φυτεύονται και νέα για τη δημιουργία σκιασμένων χώρων. Ο χώρος παραμένει ελεύθερος για περπάτημα, τρέξιμο και ποδήλατο. Διαμορφώνεται επίσης ορθογώνια ζαρντινιέρα- καθιστικό και η πλήρης εγκατάσταση κρήνης με πόσιμο νερό.
ØΚατασκευή παιδικής χαράς στη βορειοδυτική πλευρά του πλατώματος, για δύο ηλικιακές ομάδες. Προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση επτά  (7) συνολικά νέων πιστοποιημένων οργάνων. Το δάπεδο θα καλύπτεται από ελαστικά πλακίδια ασφαλείας ενώ ο χώρος της παιδικής χαράς θα περιφράσσεται με ξύλινη περίφραξη και θα περιλαμβάνει και καθιστικό με πέργολα και παγκάκια.
ØΚατασκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης στο νοτιοδυτικό άκρο του κεντρικού πλατώματος, με περιμετρικό διάδρομο κίνησης και περιμετρική περίφραξη. Στο βορινό τμήμα υπάρχουν κερκίδες, ενώ ανατολικά και νότια διαμορφώνονται ζαρντινιέρες με ψηλή φύτευση.
ØΚατασκευή μικρού αμφιθέατρου με κερκίδες από σκυρόδεμα σε σχήμα Γ, στο βορειοανατολικό άκρο του κεντρικού πλατώματος.
ØΔημιουργία τριών περιοχών πρασίνου, συνολικής έκτασης 1.100 τμ., με κηπευτικό χώμα, χλοοτάπητα και φύτευση με κατάλληλα δέντρα. Πλήρης εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού συστήματος για το πότισμα. Η υπάρχουσα φύτευση θα διατηρηθεί και συντηρηθεί.
ØΠλήρης εγκατάσταση φωτιστικών ιστών ύψους 4μ. και φωτιστικών σωμάτων, για τον  φωτισμό της πλατείας ενώ στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης προβλέπονται τέσσερις ειδικοί ιστοί φωτισμού. Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού(πάγκοι, κάδοι απορριμμάτων, σήμανση).